De groene ruimtes aan beide kanten van de Ring huisvesten een grote diversiteit aan planten, struiken, bomen en kleine dieren. Vandaag zijn deze gebieden vooral gericht naar het verkeer op de Ring. Met het Ringpark Groene Vesten zorgen we ervoor dat dit gebied, zo’n 450 voetbalvelden groot, een echte groene verbinding wordt tussen de vele wijken langs het park, met minder lawaai en een betere luchtkwaliteit voor de omgeving. Een eerste stap naar een toekomstige overkapping.

Waarom dit project?
Ringpark Groene Vesten is zo’n 450 voetbalvelden groot en loopt langs weerskanten van de zuidelijke Ring van het station Antwerpen-Zuid tot aan het knooppunt met de E34/E313 op de grens van Borgerhout met Deurne. 

De groene plekken die er vandaag zijn, zijn zeer versnipperd en worden sterk beïnvloed door de aanwezigheid van de snelweg. Het zijn eerder bufferzones dan gebieden waar je actief kan gaan wandelen, spelen of verblijven. Met dit Ringpark willen we vandaag al belangrijke positieve effecten genereren voor de leefbaarheid in de naburige wijken. Dit in afwachting van een toekomstige overkapping.

Daarnaast zorgen we met dit Ringpark voor een betere verbinding tussen de verschillende wijken langs en aan de overkant van de Ring. Niet alleen voor voetgangers en fietsers, maar ook voor water en voor de vele andere organismes die samen met ons gebruik maken van deze ruimte. 

Landschapsontwerp legt grote lijnen vast
Het landschapsontwerp legt de grote lijnen en mogelijkheden van het Ringpark Groene Vesten vast. Het geeft parkaanleg, het Ringpad, geluidsmaatregelen, ecologische verbindingen en een goede waterhuishouding een plek in het grote gebied. Het is een eerste concept van hoe de parken en verbindingen er kunnen uitzien en waar er ruimte is voor recreatie, sport of spel.

 

Maximale impact op korte termijn
De leefbaarheidsmaatregelen voor geluid- en luchtkwaliteit liggen in het landschapsontwerp zo dicht mogelijk tegen de Ring aan. Zo hebben ze vandaag de grootste impact. Doordat we de juiste ligging van de heringerichte zuidelijke Ring nog niet kennen, zal een deel van de ingrepen verdwijnen bij de aanleg en mogelijke toekomstige overkapping van de zuidelijke Ring.

Wat gebeurt er?
Pomppark Zuid als eerste project van start
Pomppark Zuid is het eerste project van het Ringpark Groene Vesten. Het nieuwe park ligt tussen het treinstation Antwerpen-Zuid, de spoorweg, de Desguinlei (de Singel) en de Jan Van Rijswijcklaan.

Met Pomppark Zuid wil stad Antwerpen een nieuw park creëren voor de buurt, door het bestaande groengebied om te vormen tot een verblijfsgebied. Groen, water, recreatie, erfgoed en geluidsmaatregelen zullen er een centrale rol spelen. 

  • Het bestaande pompstation dat de Ring vrijhoudt van hemel- en grondwater wordt het hart van het park, vandaar de naam. De zone errond is ook de stilste plek van het park omdat ze op het laagste punt ligt, bijna 8 meter onder het straatniveau van de Singel en afgeschermd door een geluidswand. De gevel van de pompgemaal kan gebruikt worden voor street art. Ter hoogte ervan komt een zitheuvel, opgebouwd uit verschillende terrassen in gras en afgeboord met betonnen zittreden, met een mooi zicht op de vijzels van het pompstation en het centrale plein onderaan.
  • In het ontwerp van Pomppark Zuid worden het bestaande groen en de waardevolle bomen zo veel mogelijk behouden en mee geïntegreerd in het park. Er wordt nieuw groen aangeplant in de vorm van grasland, heesters en bomen. Bijzonder is dat al het hemelwater in het park zelf wordt opgevangen en ook ter plekke kan infiltreren. De verharding van de Singel zal deels afwateren en infiltreren in het park.
  • Centraal in het park komt een speelzone, tussen de Kielsepoort en het pompstation. Hier wordt de helling in het terrein mee gebruikt als spelelement. In de zandbak komt een waterspeeltoestel, met water van de regenwaterput waarop het dak van het pompgebouw is aangesloten. In droge periodes kan het nog steeds gebruikt worden, als zandspeeltoestel.
  • In Pomppark Zuid komt een grote hondenloopzone van 3200 m². Daarin komen 6 banken en 2 picknicktafels. De speelinfrastructuur van de bestaande hondenloopzone wordt verplaatst naar deze nieuwe zone.

Bron: De Grote Verbinding

Nieuwe panden per e-mail Ontvang nieuwe panden Gratis schatting aanvragen

Uw favorieten

Hou me op de hoogte