Indien u een woning koopt met een EPC label D of slechter, zal u vanaf 1 januari 2023 binnen de vijf jaar na akte een renovatie moeten uitvoeren zodat het label minstens C wordt.

Er was reeds een renovatieverplichting op komst voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2022, maar nu komen er vanaf 2023 ook nieuwe maatregelen voor residentiële gebouwen.

De maatregel zal worden opgelegd aan de eigenaar, de erfpachter of opstalhouder en dit vanaf het verlijden van de notariële akte, of bij het vestigen van een opstalrecht of erfpacht. De renovatie dient te gebeuren binnen de vijf jaar.

Hoewel de officiële teksten nog moeten worden opgesteld door de regering, gaven ze wel al visienota vrij waarin ze duidden dat eigenaars van woningen met een EPC score van label D of slechter hun woning dienen te renoveren.

Bovendien wil men de energielening en het renteloos renovatiekrediet uitbreiden. Zo kunnen woningen die tot label C gerenoveerd worden hier ook recht op hebben. Ten slotte zullen woningen en appartementen in een gesloten bebouwing maximaal label E mogen hebben. Indien ze over een slechtere EPC score beschikken, komen ze in aanmerking om ongeschikt verklaard te worden. Open- en halfopen bebouwingen zullen minimaal label F moeten hebben.

Momenteel is er nog geen vertaling hiervan beschikbaar in een uitvoeringsbesluit.

 

Wenst u graag een gratis schatting van uw eigendom? Dit kan via https://www.immovasta.be/gratis-schatting/.

Indien u graag op de hoogte gehouden wil worden aangaande nieuwe panden, kan dit via: https://www.immovasta.be/ontvang-nieuwe-panden/.

 

Bron: BIV

Nieuwe panden per e-mail Ontvang nieuwe panden Gratis schatting aanvragen

Uw favorieten

Hou me op de hoogte