Meer publieke ruimte in het hart van Borgerhout

In het stukje Borgerhout binnen de Ring, rond de Turnhoutsebaan en het Moorkensplein, wordt druk gewoond, gewerkt en geleefd. Het is een jonge buurt met weinig plekken om te spelen, te bewegen en te ontspannen. Het Moorkensplein werd al vernieuwd. Tussen de Maréestraat, de Langstraat en de Bakkerstraat komt een nieuw buurtpark dat aansluit op een stedelijke nieuwbouw met bibliotheek en kinderopvang.

Waarom dit project?

In de omgeving van het Moorkensplein wonen zeer veel mensen dicht op elkaar. Er is nood aan groen, open ruimte en publieke voorzieningen. In 2010 werd deze omgeving in het ‘Masterplan Publieke Functies Borgerhout’ gekozen om tegemoet te komen aan de noden.

Wat gebeurt er?

In de eerste fase kreeg het Moorkensplein (5000 m²), met als centrale blikvanger het historische districtshuis van Borgerhout, een nieuwe uitstraling. Het is een uitnodigende plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten.

Na de verhuis van de politie naar het nieuwe politiegebouw in Berchem, komt de ruimte tussen de Maréestraat, de Langstraat en de Bakkersstraat vrij en start de tweede fase van het masterplan. Het oude politiegebouw, de oude bibliotheek en de leegstaande woning worden afgebroken. Hier komen een nieuw stedelijk huis en een buurtpark.

Nieuw stedelijk huis

In het stedelijke huis aan het Moorkensplein komt er:

  • een modern stedelijk kinderdagverblijf waar ruim 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar opgevangen worden. Met een buitenpatio op de eerste verdieping en een tuin van 240 m².
  • een hedendaagse bibliotheek met op de eerste verdieping een taalpunt, vergaderzaal, atelier en studieplekken met computers.
  • een centrale agora. Naast het gedeelde onthaal van de bibliotheek en de kinderopvang is hier ook een kranten- en koffiehoek terug te vinden. Het wordt een ontmoetingsruimte voor de bezoekers, buurtbewoners en hun kinderen.
  • een nieuwe semi-publieke binnentuin van 1141 m² die bereikbaar zal zijn via het Moorkensplein en de Mellaertsstraat. De agora en de bibliotheek verbinden deze binnentuin met het toekomstige buurtpark. De binnentuin is overdag toegankelijk voor de buurt.
  • een ondergrondse buurtparking met ongeveer 30 autostaanplaatsen. De ingang van deze parking bevindt zich in de Bakkerstraat.

Bovendien komt er ook een nieuwe buurtfietsstalling in de Mellaertsstraat, met meer dan 100 staanplaatsen voor zowel gewone als cargofietsen. 

Meer info over deze projecten op https://www.agvespa.be/projecten/stedelijk-huis-aan-moorkensplein#over

Buurtpark

Langs de Langstraat had de stad al een aantal woningen aangekocht. Omdat deze woningen al een tijd leeg stonden, heeft de stad deze afgebroken. In afwachting van een definitieve aanleg werd er samen met de buurt al een tijdelijke groene buurtplek (907 m²) gecreëerd. Het nieuwe buurtpark zal deze tijdelijke plek vervangen, en wordt bijna 3 keer groter.

Kollektif Landscape werd na een digitale en fysieke participatieronde gekozen om een ontwerp op te maken voor het buurtpark. 

Voor het buurtpark van 2560 vierkante meter gaf ontwerpteam Kollektif Landscape samen met de buurtbewoners het voorontwerp vorm. Het wordt een groene ruimte waar iedereen van kan genieten. De wandelpaden komen toe aan de inkom van de nieuwbouw, zijn wieltjesvriendelijk en laten het regenwater door. Dichtbegroeide zones met bomen, struiken en andere planten versterken de biodiversiteit en zorgen het hele jaar door voor kleur in het park. ​ 

De nieuwe bomen krijgen genoeg ruimte om uit te groeien tot grote bomen die veel schaduw geven. Op een open graszone kunnen buurtbewoners picknicken, vrij spelen of sporten. Het reliëf met hogere en diepere zones zorgt voor regenwateropvang, geeft fijne speelaanleidingen en dient als veilige buffer voor het verkeer op straat.

De Maréestraat wordt een woonerf naast het buurtpark. De straat krijgt zoveel mogelijk groen, en de kasseien vanop het Moorkensplein zullen er in doorlopen. Het wordt wel een plattere, wieltjesvriendelijke versie. Om maximaal te vergroenen en het park veiliger te maken voor spelende kinderen, verplaatsen de parkeerplaatsen naar de Langstraat. Die straat wordt bovendien enkelrichting. ​ ​ 

Later krijgt het park nog een parcours met natuurlijke speelaanleidingen, zitbanken, vuilbakken en sfeervolle verlichting. De ontwerpers vragen opnieuw de mening van de buurt. Daarvoor zal er een digitale bevraging lopen van 2 tot en met 15 december, en een participatiemoment georganiseerd worden op 9 december. De buurt ontvangt hiervoor nog een uitnodiging. ​ 

Als alles volgens plan verloopt zal het definitieve ontwerp klaar zijn in 2025 en kan het buurtpark, samen met de kinderopvang en de bibliotheek, openen eind 2027.

Wie werkt eraan mee?

Stad Antwerpen en AG Vespa werken samen aan de omgeving van het Moorkensplein.

De heraanleg van het Moorkensplein werd mogelijk gemaakt door de steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

Bron: Stad Antwerpen

Nieuwe panden per e-mail Ontvang nieuwe panden Gratis schatting aanvragen

Uw favorieten

Hou me op de hoogte