De 6%-btw-regeling: hoe zat dat weer in elkaar?
Ter herinnering: tot 31 december 2023 bestonden er bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning twee aparte regelingen met een verlaagd btw-tarief van 6%, die van toepassing waren op verschillende delen van het grondgebied:
1. Het oude permanente regime
Dit regime bood een verlaagd btw-tarief van 6% bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een opdrachtgever in 32 specifieke stedelijke zones. Er waren geen bijzondere sociale voorwaarden vereist om van dit regime te kunnen genieten.
2. Het oude tijdelijke regime
Dit regime bood een verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning door een opdrachtgever overal in het land. Het gold ook voor de verkoop van een heropgebouwde woning door degene die het gebouw had afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dit tijdelijke regime was wel onderworpen aan sociale voorwaarden:
Omwille van ecologische, economische, sociale en budgettaire redenen werd besloten om deze gunstmaatregelen te herzien. Sinds 1 januari 2024 is er een nieuw permanent regime ingevoerd dat een verlaagd btw-tarief van 6% voorziet voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning. Dit regime vervangt de twee voorgaande regelingen.
Voor lopende projecten die onder de oude regelingen vallen, is een overgangsregime ingesteld:
- Voor het oude permanente regime in de 32 stedelijke zones
Dit regime blijft van toepassing tot 31 december 2024, op voorwaarde dat:
- Voor de verkoop van een heropgebouwde woning onder het tijdelijke regime
Dit regime blijft van toepassing tot 31 december 2024, op voorwaarde dat:
België heeft sinds oktober 2023 te maken met lange periodes van hevige regenval. Dit heeft grote gevolgen voor bouwbedrijven die afhankelijk zijn van droog weer, zoals voor ruwbouwwerken, graafwerken en dakwerken. De uitzonderlijk natte maanden hebben de bouwwerkzaamheden aanzienlijk vertraagd. Voor kopers of bouwheren brengt deze vertraging een belangrijk risico met zich mee: als de werken niet afgerond zijn vóór 1 januari 2025, kan het btw-tarief stijgen van 6% naar 21%. Dit kan leiden tot een aanzienlijke meerkost van tienduizenden euro’s. Vaak is hier noch het budget van de koper of bouwheer, noch de leningsovereenkomst met de bank op afgestemd.
Om kopers en de bouwsector ademruimte te geven, werd op 28 november een wetsvoorstel aangenomen dat het verlaagde btw-tarief van 6% behoudt voor onroerende werken van afbraak en heropbouw in de 32 centrumsteden en voor de verkopen na afbraak en heropbouw die onder de overgangsregelingen vallen. In plaats van 31 december 2024 blijft dit tarief gelden tot 30 juni 2025. Let wel, dit geldt enkel indien de bouwaanvraag werd ingediend:
In principe eindigt het overgangsregime na 30 juni 2025 en zal het verlaagde btw-tarief van 6% niet langer van toepassing zijn op de situaties die onder dit regime vallen. Alleen het nieuwe permanente regime zal blijven bestaan.
Ter herinnering, dit nieuwe permanente regime, dat sinds 1 januari 2024 in heel België van toepassing is, biedt het verlaagde btw-tarief van 6% in de volgende gevallen:
Bron: Fednot