Inlichtingenfiche kandidaat huurder

Dit document kwam tot stand door een samenwerking tussen het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Dit document is een inlichtingenfiche voor kandidaat-huurders en kan in geen enkel geval worden beschouwd als een huurovereenkomst. Bovendien verbindt dit document de verhuurder niet tot enige verplichting ten aanzien van de kandidaat-huurders. Deze gegevens worden volledig op vrijblijvende basis verstrekt door de kandidaat-huurders en het vastgoedkantoor verbindt zich er toe om deze gegevens vertrouwelijk en uitsluitend voor intern gebruik aan te wenden. Bovendien zullen deze documenten bij de ondertekening van de huurovereenkomst worden vernietigd indien u niet als kandidaat-huurder wordt geselecteerd.

Uw gegevens

Samenstelling van het gezin

Financiële info

Als uw inkomen eerder beperkt is in verhouding met de huurprijs, kan u uw kandidatuur versterken door referenties op te vragen bij de huidige huisbaas of door een borgsteller op te geven.

Gelieve volgende documenten ter beschikking te hebben
  • Bewijs van solvabiliteit (loonfiche/aanslagbiljet /bewijs van vervangingsinkomen/ solvabiliteitsattest bank,…)
Vademecum standaardformulier ‘inlichtingenfiche kandidaat huurder’

Dit standaardformulier kwam tot stand door een samenwerking tussen het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer naar aanleiding van talrijke vragen omtrent de wettelijkheid van bepaalde inlichtingenformulieren voor kandidaat-huurders. Het ging hier voornamelijk om vragen met betrekking tot het risico op discriminatie en mogelijke inbreuken op de bescherming van het privéleven.

Dit formulier is bedoeld als handig hulpmiddel voor de vastgoedmakelaars om een dossier te kunnen opstellen van de kandidaat-huurder met respect voor het recht op het privéleven van de kandidaten en waarbij het risico op discriminatie zoveel mogelijk wordt beperkt. Dit formulier kan eveneens zorgen voor een harmonisatie van de momenteel vaak sterk verschillende praktijken van vastgoedmakelaars.

U vindt hieronder een aantal verduidelijkingen met betrekking tot de achterliggende principes van dit formulier. In grote lijnen, zijn de basisbeginselen terug te vinden in de Aanbeveling nr. 01/2009 van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 18 maart 2009 betreffende de verwerking van gegevens van kandidaat-huurders alsook in het advies van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding met betrekking tot deze aanbeveling[1]. Het is dus steeds nuttig om deze documenten te consulteren om na te gaan of het formulier dat u gebruikt conform is met de ter zake geldende wetgeving. Bovendien kan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een omstandig advies uitbrengen met betrekking tot het door u gebruikte formulier.

De wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer[2] herneemt in zijn artikel 4 de grote principes met betrekking tot de bewaring en verwerking van gegevens. Deze houden in dat de gegevens enkel kunnen worden verkregen voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden en niet verder mogen worden verwerkt op een wijze die onverenigbaar is met die doeleinden. Bovendien dienen de gegevens toereikend, ter zake dienend en niet overmatig te zijn, uitgaande van de doeleinden waarvoor zij worden verkregen of waarvoor zij verder worden verwerkt. Het standaardformulier herneemt bijgevolg enkel de informatie die nodig is voor de selectie van een huurder voor het afsluiten van een huurovereenkomst.

De antidiscriminatiewetgeving[3] verbiedt elke vorm van discriminatie gebaseerd op geslacht, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, taal, geboorte, vermogen, leeftijd, geloof of levensbeschouwing, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, een fysieke of genetische eigenschap, en sociale afkomst. Indien een van deze gegevens wordt opgevraagd bestaat er bijgevolg een risico op discriminatie afhankelijk van hetgeen men met deze informatie doet. Dit verklaart waarom deze gegevens niet zijn opgenomen in het standaardformulier (aangezien ze niet nodig zijn voor de verhuur van een woning). Hoe dan ook, kunnen bepaalde gegevens belangrijk zijn voor het afsluiten van een huurovereenkomst, zoals de burgerlijke staat. Ook wat betreft leeftijd is de verhuurder of de makelaar, in geval van twijfel, gehouden na te gaan of de kandidaat meerderjarig en rechtsbekwaamheid is om de huurovereenkomst af te sluiten.

De solvabiliteit van de kandidaat-huurder dient steeds geval per geval te worden beoordeeld zonder bepaalde inkomensbronnen bij voorbaat uit te sluiten. Men neemt daarbij zowel de grootte van het inkomen in overweging als elke andere garantie die door de kandidaat-huurder aangedragen wordt (borgstelling, bewijs van betaling van de huur in het verleden, …). Alle inkomensbronnen dienen dus in overweging te worden genomen.

In het formulier wordt niet gepeild naar de geboorteplaats omdat dit kan leiden tot discriminatie op grond van nationale afstamming. Desalniettemin legt de antiwitwaswet vastgoedmakelaars op om deze informatie in te winnen. Daarom is het aan te bevelen deze informatie pas bij het afsluiten van het contract op te vragen en niet vóór de selectie door de eigenaar.

Het formulier laat toe om aan de kandidaat-huurder te vragen of hij huisdieren heeft. Waar het legitiem kan zijn dat een eigenaar weigert te verhuren aan een kandidaat-huurder die een huisdier heeft, is dit nooit het geval wanneer het gaat om een assistentiehond voor personen met een handicap. In dat geval kan er sprake zijn van indirecte discriminatie op grond van handicap in de zin van de antidiscriminatiewetgeving omdat personen met een handicap die dergelijke assistentiehond gebruiken zich zo beperkt weten in hun toegang tot huisvesting. Een dergelijke weigering kan gezien worden als disproportioneel gezien assistentiehonden steeds een specifieke opleiding krijgen en onmisbaar zijn voor hun baasje.

  • [1] Bepaalde gegevens zoals de geboortedatum en -plaats zijn vereist in het kader van de antiwitwaswetgeving. Deze gegevens worden gevraagd bij het afsluiten van het huurcontract
  • [2] Beide teksten zijn terug te vinden op de website van het Centrum www.diversiteit.be (Klikken op ‘Wonen’ in de linker kolom).
  • [3] Wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens.

Uw favorieten

Hou me op de hoogte